Bilder

Här kommer lite bilder på lilla underverket. Våran lilla Ebba som hon förmodligen ska heta eller så blir det en liten Emmy. vad tycker ni? 
=)Magen dagen innan förlossning.En nykläckt liten Ebba!


Någon timme gammal.Magen efter förlossningen.


Stolt pappa och en sovande Ebba.


Lillan sover.


Min lilla skrutt.


Cooling.

-

finns inte mycket tid till bloggen nu, har fullt upp med lillan som vi tror ska heta Ebba, vi är inte säkra än men som det känns nu så är det en liten Ebba som ligger och snusar i famnen på mig. ska försöka lägga henne i sin säng nu så att hon förhoppningsvis kan sova i den inatt.


ha det bra alla.


ÄNTLIGEN

nu är hon här, våran älskade lilla dotter! Helt underbart! Kom på BF datumet med, helt perfekt. Det var nog hoppningen på studsmattan som gjorde susen i fredags. klockan 1 på natten där så gick vattnet och klockan 06:52 så tittade hon ut. 3510 gram och 50 cm lång. Stolt mamma!!

Bild finns på webbisar om ni vill se våran vackra dotter.


BM besök

idag har jag förhoppningsvis gjort mitt sista besök hos barnmorskan, men fick en extra tid utifall att jag går över tiden, vilket jag är helt bombsäker på att jag kommer att göra, för lill tjejjen verkar inte ha några som helst planer på att titta ut. Iof så är det ju 4 dagar kvar till BF men det känns ändå som om jag kommer gå över tiden med massor.
Ska försöka lura med mig syskonen och mamma och pappa på en minigolf runda senare, får väl se om jag lyckas. Ska över till mamma nu snart och käka lite mat, för min karl kommer väl inte komma hem på ett bra tag nu, han har ju köpt sig en till jäkla leksak, en cross. Oj,oj,oj han kommer köra ihjäl sig på den där. Får hoppas på att han tar det lugnt. 

Ha det bra!!  

-

Igår så var jag och älsklingen och kollade på när Hampus körde cross. Det var ganska kul utom väderet som var förjävligt och att jag fick så rackarns ont i ryggen för jag stod så pass länge. Det gick ju inte att sitta på någon stol för alla stolar var ju blöta, och jag ville helst inte bli blöt i rumpan, så jag stod hellre upp. =) Hampus var iallafall jätte duktig tycker jag han kom 5:a utav 15 st sista gången han körde. Första så kommer jag inte ihåg, tror det var 6:a eller 7:a.

Och så här såg han ut efter att han kört sista gången. Haha.

En skitig Hampus!Idag så är det bara 6 dagar kvar till BF. Gud va jag längtar och hoppas på att jag inte går över tiden med så mycket. 2-3 dagar är väl okej men inte mera. Så håll tummarna för att hon vill titta ut inom den närmaste veckan! =)


Bebisbulan!


Vecka 40

Barnet


Nu är barnet helt utvecklat och redo att komma ut vilken sekund som helst. Trots detta kan barnet stanna kvar i två veckor till. De flesta barn föds på natten.

Barnet kan väga allt mellan 2,5 och 4,5 kilo och vara 46-55 centimeter långt. Nu är det trångt därinne.

Mamma


Har barnet inte kommit än? Känns det frustrerande? Ta det lugnt. Även om det känns omöjligt, försök fokusera på något annat än förlossningsdatumet. En graviditet varar allt från 37 fullgångna veckor + 0 dagar till 41 fullgångna veckor + 6 dagar. Passa på att vila och äta mycket kolhydrater innan förlossningen så kommer du att orka bättre. Sov, sov, sov eller vila om du inte kan sova! Du behöver alla krafter. Under det aktiva skedet av förlossningen gör du av med lika mycket kalorier som en maratonlöpare gör av med varje timme. Dessutom kanske du kommer vara vaken i ett dygn kring förlossningen.

Pappa/partner


Under själva förlossningen är din viktigaste roll att vara där! Du ger henne vatten, torkar pannan. Du kan hålla henne, massera henne. Lyssna på vad hon och hennes kropp säger. Prata med henne och barnmorskan. Hjälp henne med kuddar eller att ändra ställning. Var lyhörd och se och bekräfta hennes smärta. Hon vill kanske inte att du ska röra henne. Peppa och uppmuntra. Pusha och stötta. Du klarar det!-

Idag mina vänner är det bara 9 dagar kvar till BF, gud vad jag längtar. Har ledsnat totalt på att vara så här stor och  otymplig. Vill bli mig själv igen, kunna komma i mina vanliga kläder och känna mig normal. För just nu så känner jag mig som en sto fet flodhäst, och det är jag inte riktigt van vid. Johan har fan till och med glömt bort hur jag såg ut när jag var smal. Han sa senast när jag tog studenten att han hade glömt bort att jag va så där snygg! Han tycker mest att jag ser ut som ett uppsvullet, halvdött mjukisfreak just nu. Trevlans, trevlans. Men det tycker jag själv med. Och jag kan ju lova att hela jag är uppsvullen, känns som om jag snart kommer att spricka. Usch och fy inte kul. 
Inga jeans kan man ha längre heller, inte ens mammabyxorna. Så nu är lilla Tekla (som pappa kallar henne) där inne mycket välkommen ut. 

Idag har jag även omredigerat i min vackra skötväska. Tog bort lite kläder för jag hade packat i på tok för mycket olika sorters klädesplagg, så nu vart det mycket bättre. Så nu är jag klar med det, ska inte pilla på den mer för nu är jag nöjd med innehållet. Ska väl snart någon gång dom närmaste dagarna packa väskan till mig själv också. Det kan ju sätta igång när som helst så då är det bra att den står redo inne i garderoben så det bara är att ta med den och skötväskan när det är dax att åka upp till förlossningen. Vill helst inte stå och hålla på och packa saker medans jag har värkar. Det ska jag försöka att undvika!

Nej nu ska jag ta och börja med maten tills gubben kommer hem.  

-

Idag har man varit med mamma och mormor, för mormor skulle till vårdcentralen och ta massa blodprover. Vi gick sen upp till farmor och farfar och fick lite mackor och fika. Mums!
Åkte sedan vidare till möbelhuset för att kolla om dom hade någon snygg soffa vilket dom inte hade, så jag tror att vi kommer satsa på att köpa soffan som vi kollade på inne på mio. Ska prata med älsklingen om det när han kommer hem för vi måste nästan beställa den nu i den här veckan så att den är klar tills de att vi flyttar. Kommer nog få vänta på den i någon vecka efter att vi flyttat in men vad gör det då?
Det bar sedan av till gränby centrum för att mormor ville bjuda på fika. Vi träffade då på Carita och Matte som också skulle upp och svulla fika, så då bjöd mormor dom med! =) Så idag har jag goffat massor! haha

Nej nu ska jag ta och städa och ta itu med den gigantiska tvätthögen som bara blir större och större. Ha det bra!!


-

Ja igår så tog man studenten då! Grattis till mig sjävl! =) Känns lite overkligt, men skönt.
Allt vart super bra. Väderet var väl hyfsat, det regnade ju iallafall inte, vilket var mycket skönt. Fick mycket fina studentpresenter av min kära familj. Tack så jätte mycket!! =)
Fick åka motorcykel några varv runt stan med en reflexväst som det stod Gravid student på väg, vilket jag tyckte var lite roligt. =) Det är nog inte många som åkt motorcykel i 9:e månaden. Haha, men det gick bra fick lite ont i röven bara men annars var det perfekt!

Ska snart åka iväg till Johans kompis som också tog studenten igår, hon ska nämligen bjuda på mat, det ska bli gott! =)=)

Stort grattis till Camilla och David till eran söta lilla Livia!
Grattis till Erika och Caroline med som fått era små söta mirakel.

GAH! Nu längtar jag ännu mera tills min och älsklings lilla skrutt gör entré. Hoppas på att hon bestämmer sig för att komma ut nu när som helst, det är ju trots allt bara 2 veckor kvar till BF, men med min tur så går jag väl över tiden så mycket så att dom får sätta igång mig.

Nej nu ska jag och mannen åka in till staden och köpa lite blommor och sen bär det av till Sandra.

Skriver ett inlägg när jag kommer hem!
Bye!

Vecka 39

Barnet

Barnet är ungefär 50 centimeter långt. Det har vuxit färdigt nu men kan fortsätta öka i vikt. Allt handlar nu om att förbereda sig på livet utanför din trygga mage. Barnet producerar fett för att klara sig i kylan utanför magen. Levern och hjärtat lagrar näring för att ta till vid syrebrist under förlossningen. Näringen hjälper även det nyfödda barnet att klara sig utan föda det första levnadsdygnet.

Vikt 3 450 gram.Mamma

Symfus-fundus är nu 33-38 centimeter. Kanske du känner dig som en jätte. I början av graviditeten är livmoderhalsen riktad bakåt för att hindra att öppningen vidgas. Nu ändras riktningen och livmoderhalsen kortas ner några centimeter. Du kan känna dig tung och trött samt ha kraftiga förvärkar. Men härda ut, snart är förlossningen här.


Vila!

Vila så mycket du kan, du behöver alla krafter. Har du svårt att sova på natten, ta igen det på dagen. Det gör inget om du vänder på dygnet, det kommer du i alla fall att göra när barnet är ute. Bättre att ständigt vara så utsövd som det går, eftersom du inte har någon aning om när förlossningen sätter igång. Kanske får du inte sova på 24 timmar om du har en lång latensfas med värkar som håller dig vaken. Så sov så ofta du bara kan innan! Har du svårt att sova - vila istället.


18 dagar kvar

Jaha hörrni då var det bara ynka 18 dagar kvar tills bebis är beräknad. =) Längtar gärnet tills jag får ha henne i mina armar. Hoppas dom här dagarna går fort så att jag slipper längta ihjäl mig.

Hade förvärkar imorse också och jag kan ju säga er att det var inte det skönaste jag varit med om. Hehe men det är sånt som hör till. Har fått ett litet smakprov nu iallafall så jag vet hur det ungefär kommer att kännas fast flera 1000 ggr värre när det väl är dax. 
Sammandragningarna har även kommit tillbaka nu under dagen, det har varit ganska lugnt på den fronten ett tag men idag så har det kommit tillbaka. Suck! 


Va hos BM igår på näst sista besöket innan förlossning och allt såg jätte bra ut. Lillan låg med huvudet nedåt och var nu ruckbart, vilket det inte varit någon utav dom andra gångerna jag varit där, så hon börjar väl förbereda sig för att göra entré i den stora världen snart. Spännande.

Nej nu ska jag ta och vila mig lite för sammandragningarna håller på och jäklas. Kanske slänger in ett inlägg senare.Min vackra mage! Är så stolt över den!! =)

-

Barnet

Barnet förbereder sig nu för att födas. De flesta av alla barn som föds i Sverige kommer ut mellan vecka 37+0 och 41+6. Ungefär fyra procent föds före vecka 38. Det råder oklarheter om vad som sätter igång förlossningen, men en forskning säger att det är barnet som bestämmer när det vill komma ut. Man anser då att graviditetslängden finns i ditt barns arvsanlag. Det anlaget har alltså bestämts efter vad som är normal graviditetslängd i din och din partners familj. Att barnet vuxit till en viss storlek har ingen direkt betydelse för när förlossningen sätts igång, men moderkakans livslängd spelar in.

Vikt 3 200 gram.


Mamma

Vissa kvinnor ökar i vikt under hela graviditeten, andra stannar av mot slutet. Båda sätten är helt normalt. Däremot ska du vid plötslig viktökning eller viktnedgång kontakta din barnmorska. Nu kan det vara svårt att hitta kläder som räcker till. Klä dig bekvämt. Bylsiga, luftiga tröjor och byxor är helt rätt. Du har nog att fundera över och behöver inte öka bekymren genom att klä dig obekvämt. En del gravida kan uppleva en surrande känsla när barnets huvud stöter emot musklerna i bäckenbotten. En del kvinnor drabbas av besvär med diarré i slutet av graviditeten. Det beror troligtvis på en ökning av hormonet prostaglandin som har till uppgift att tömma tarmen inför förlossning.


Navelsträngen runt halsen

Oroar du dig för att barnet ska ha navelsträngen runt halsen när det föds? Att navelsträngen sitter runt barnets hals är mycket vanligt. Ungefär en femtedel föds så, men det är oftast inga problem eftersom barnmorskan lätt kan lossa den vid födseln.


RSS 2.0